LIVE TEXT | Război în Ucraina. Capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk ar putea dura doi ani

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk ar putea dura doi ani

Este a 351-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat că Moscovei ar putea să îi ia doi ani pentru a reuşi să controleze în întregime regiunile Doneţk şi Lugansk.

Foto Profimedia

UPDATE 05:35 Zelenski a avut un mesaj special și la Sanremo, unde a transmis că Ucraina va ieși victorioasă din războiul cu Rusia

Preleședintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut de transmis un mesaj la Festivalul Sanremo. Liderul ucrainean a transmis că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, doar împreună cu lumea liberă dar și datorită culturii.

"Dragi participanţi, organizatori şi oaspeţi ai festivalului, de mai bine de şapte decenii, festivalul de la Sanremo este auzit în toată lumea. Îi auzi sunetul, frumuseţea, magia, succesul. În fiecare an, pe malul Mării Ligurice cântecul învinge.

Cultura şi arta înving. Muzica învinge! Şi aceasta este una dintre cele mai bune creaţii ale civilizaţiei umane. Din păcate, în tot timpul existenţei sale, omenirea nu creează numai lucruri frumoase. Şi din păcate astăzi, în ţara mea, se aud împuşcături şi explozii.

Dar Ucraina va câştiga cu siguranţă acest război. Va câştiga împreună cu lumea liberă. Va câştiga datorită vocii libertăţii, democraţiei şi, bineînţeles, culturii. Mulţumesc poporul italian şi liderilor săi care, împreună cu Ucraina, aduc mai aproape această victorie”, a transmis Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 04:00 Capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk ar putea dura doi ani

Liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat într-un interviu că Moscovei ar putea să îi ia doi ani pentru a reuşi să controleze în întregime cele două regiuni din estul Ucrainei a căror capturare a fost declarată drept un obiectiv cheie al războiului, informează Reuters.

Evgheni Prigojin a spus că înţelegerea sa despre planul Rusiei este că aceasta trebuie să controleze pe deplin Doneţk şi Lugansk, regiuni pe care Moscova le-a revendicat anul trecut drept "republici" aparţinând Rusiei, într-o decizie condamnată de majoritatea ţărilor membre ale ONU ca fiind ilegală.

"Din câte înţeleg eu, trebuie să izolăm republicile Doneţk şi Lugansk şi, în principiu, asta va conveni tuturor deocamdată", a spus el bloggerului militar rus Semion Pegov într-un clip video dat publicităţii vineri. El a estimat că aceasta ar putea dura un an, un an jumătate până la doi ani."Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani", a adăugat Prigojin, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:00 Comandantul adjunct al Gărzi Naționale ucrainene, demis de Zelenski

Volodimir Zelenski a emis un decret prin care l-a emis pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale. Motivul pentru care Ruslan Dziuba a fost demis, nu a fost făcut public.

UPDATE 00:00 Polonia nu va decide de una singură cu privire la livrarea de avioane de luptă Ucrainei

Preşedintele polonez Andrzej Duda a exclus sâmbătă posibilitatea ca ţara sa să livreze Ucrainei avioane de luptă fără a conveni mai întâi asupra acestei decizii cu aliaţii, aceasta fiind un subiect asupra căruia susţinătorii Kievului sunt divizaţi, informează dpa.

O astfel de decizie ar trebui luată în comun de aliaţii NATO, a declarat premierul Duda pentru BBC, cu câteva zile înainte unei vizite la Londra.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat avioane de luptă pentru a ajuta forţele ucrainene să se apere de atacurile ruseşti.

Premierul Duda a subliniat că livrarea Kievului de avioane de luptă F-16 de către Polonia ar fi o "decizie foarte serioasă", care nu va fi luată cu uşurinţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?